Hållbart shoppande

 

Ord som “hållbart”, “ekologiskt”, “fair trade” och “miljövänligt” finns hela tiden i mediabruset. Det har talats om dessa saker flera gånger i veckan och verkar vara dit den nya shoppingtrenden leder. Vad kan du göra för hållbart shoppande och vad innebär det?

 

I grunden handlar det främst om att tänka till lite extra när man köper sina saker. Och att kolla på etiketterna. I matvarubutiken kan du titta efter svanen och KRAV-loggan för att vara säker på att det är miljövänligt. Kaffe är en stor fråga där det handlar om mänskliga rättigheter och att bevara miljön. Köp endast ekologiskt och fair trade-kaffe för ett bättre samvete.

 

Kläder är också en het fråga. Helst ska man köpa kläder av märken som är ekologiska, värnar om människor och är fair trade. Odd Molly är ett bra exempel på ett sådant märke. Det är ganska enkelt att göra en googlesökning på sina favoritmärken och se vad de står för. Även om man tycker att de skapar bra kläder, borde man bojkotta dem som anklagats för barnarbete, slavlöner och företag som inte tar någon hänsyn åt miljön. Det är företag som dessa som gör planeten en värre plats.

 

Ha samma grundtanke i bakhuvudet varje gång du köper något. Undersök butiker och märken, leta efter rätt loggor och stämplar på produkter och var en del av rörelsen som vill hjälpa planeten!