Odd Molly

Ett av de stora svenska klädmärkena nuförtiden är Odd Molly, som har funnits i tiotalet år och skapades av Per Holknekt.

Historien bakom själva namnet är mystiskt vag – det handlar om en flicka som kanske, eller kanske inte, hette Molly som gick sin egen väg och körde sin egen stil i Kaliforniens skateboard-elit.

Odd Mollys stil är ganska speciell, ovanligt nog i dessa dagar då många märkens kläder är förvånansvärt lika varandra. Hos Odd Molly hittar vi spets, volanger och pastellfärger, vare sig vi letar efter klänningar, shorts, linnen eller byxor. I de senare kollektionerna har man även riktat in sig på mönstrade tyger och en något stramare stil men genomgående är just den där beige-aktiga ljuvheten som gör att Odd Molly-plagg ofta går att känna igen direkt. Kolla in hela deras kollektion på deras hemsida.

Odd Molly är dessutom ett märke som bryr sig om sin omvärld. De är bland annat medlem av Fair Wear Foundation, en självständig ideell organisation som arbetar med att förbättra arbetsvillkoren inom textilindustrin och genomför icke förutbestämda kontroller av sina leverantörer. De är också väldigt miljömedvetna och har som vision att deras kreationer inte ska ses som “snabbmode” utan vara plagg deras kunder värdesätter och väljer att bära med stolthet flertalet gånger. Odd Mollys kläder innehåller ingen “äkta päls” från djur som endast föds upp i det syftet, utan använder istället djur inom livsmedelsindustrin och är sedan november 2012 medlem av programmet “Fur Free Retailers”.

I sitt miljötänk har Odd Molly också valt att använda sig av material som är mera hållbart för naturen, men naturmaterial som linne, gör att tillverkningspriserna är högre än för andra märken som kanske använder konstfiber, exempelvis polyester, i högre grad. Å andra sidan är Odd Molly-kläder fantastiskt sköna att bära och det kan vara nog orsak att lägga de där extra hundralapparna på ett plagg. Det finns dock tips man kan använda sig av för att hitta kläder från Odd Molly till lägre priser. Eftersom kläder av detta märke säljs hos många olika butiker online är det ofta en god idé att gå in på en sajt för rabattkoder och leta reda på vilka butiker som just för tillfället har rabatt på Odd Molly-kläder. I skrivande stund har bland annat den populära nätbutiken Zalando rabattkuponger på deras kläder.

Med sådana smarta knep och lite tålamod i sökandet kan man tjäna många kronor när man är i shoppingtagen – kanske till och med tillräckligt för att det ska gå att köpa även den där gammalrosa Odd Molly-koftan som är så lockande sommarljuv?