Rätt slips till rätt tillfälle

Slipsen har länge varit en manlig maktsymbol. Du kan kommunicera förvånansvärt mycket med det smala bandet av tyg som du knyter runt din skjortkrage. Första gången många av oss använde en slips var vid någon högtid eller speciell tillställning, men slipsen är också vardagsklädsel för många affärsmän.

Slips som uttryck för din personlighet

Vad du bär för slips säger en hel del om dig själv. Politiker använder ofta slipsar i neutrala färger som inte sticker ut. Det ger ett seriöst och professionellt om än ibland ganska slätstruket intryck. Helsvarta slipsar, eller helvita beroende på skjortfärg, kavaj och tillfälle, använder du för att klä upp dig för extra högtidliga tillfällen, exempelvis bröllop och begravningar.

 
Färgglada och mönstrade slipsar passar för alla andra tillfällen. Det enda som styr där är vilket intryck du vill göra. Gillar du att affärskollegorna ser dig som en kul och lite udda typ kan du faktiskt bära en ankslips till mötet. Många gånger är slipsen det enda verktyget en man har när han vill uttrycka sin personlighet i sin arbetsklädsel.

Slips för nybörjare

Som oerfaren slipsanvändare är det bäst att börja med slipsar i neutrala färger – politikerslipsar. De kanske inte är så spännande, men är du ovan att överhuvudtaget bära slips är det bäst att börja med något mindre uppseendeväckande. Enklast är att köpa slipsarna via nätet – online kan du hitta slipsar för alla tillfällen.
Apropå ”knyta” – att knyta en slips är inte alldeles enkelt för nybörjaren, men det finns en mängd olika ”slipsskolor” på nätet så att du lär dig alla de olika varianter som finns när det gäller slipsknutar. Ett exempel på hur man knyter en så kallad full Windsor-knut ser du i denna Youtube-video.

För nybörjare till slips är det även bra att veta ett och annat om vett och etikett när det kommer till olika tillfällen. I Sverige har slipsen ofta gått i cykler om att vara inne och inte, just nu är den helt klart inne, vilket ju är goda nyheter då slipsen är ett av de få accessoarer för män. Slipsen är ju vanligast tillsammans med en kostym och då är det oftast en bred slips som gör jobbet bäst och vilken färg man har på kostymen kommer även att diktera vilken färg man bör ha på slipsen. Till blå kostym bör den vara ljusare eller mörkare, inte samma färg som kostymen, Har man svart eller grå kostym passar de flesta färger, så länge de inte är grå, men det är ofta rekommenderat att man har en med lite färg för att inte ge ett dystert intryck.

 

 

Det finns många snygga och stilfulla alternativ att titta på för dig som vill bära slips men som ännu inte riktigt kommit dig för. Surfa in på en sida där de säljer slipsar och kolla igenom utbudet. Gör gärna detta på många olika ställen för att få en uppfattning om bredden på utbudet och vilka stiltrender som för tillfället dominerar – även slipsar har ju mode som växlar. Du kommer garanterat att hitta något du gillar, och när du väl har gjort det är det inte säkert att du kommer gå tillbaka till att vara ”slipslös” igen.