Svensk kläddesign

Svenskt mode och svenska kläder är verkligen något som skattas högt på modehimlen. I Sverige har vi under årens lopp haft en rad kända designers som till exempel Gudrun Sjödén och Gunilla Pontén, vilka bägge räknas som några av de första svenska modeskaparna som slog igenom på bred front.

Utöver dessa finns också andra namn som Filippa K, Anna Holtblad samt Johan Lindeberg, vilka slog igenom under 1980- och 1990-talet. Några av de svenska modevarumärken som vuxit fram på senare år är bland andra Cheap Monday, Tiger of Sweden samt Acne. Framför allt Cheap Monday har slagit igenom på bred front i både Europa och USA, mycket tack vare deras jeans, som blivit kända genom sin mycket tighta design. Idag finns dock Cheap Monday även i form av tröjor och skor med mera. Precis som Cheap Monday har även Acne i första hand inriktat sig på jeans.

Som ni ser så har vi svenskar åstadkommit en hel del genom åren. Med tiden så kommer vi att presentera de flesta av de vi redan nämnt vid namn men vi börjar med ett par av dem.

Cheap Monday

Cheap Monday är idag ett dotterbolag till ett annat mycket stort klädföretag, nämligen H&M. Tidigare så ägdes dock klädmärket av Örjan Andersson och Adam Friberg som började sälja kläder under märket Cheap Monday. Till en början så var det signifikanta med CM-kläder att det var tajta jeans som gällde och de förknippades inte sällan med alternativa musikstilar som indie och emocore. Idag är märket mer mainstream än så och förutom jeans så distribuerar man allt från skor till tröjor.

Tiger of Sweden

Tiger of Sweden är ett mycket anrikt svenskt företag grundat redan 1903 och som under många år hette Tiger of Uddevalla. Man tillverkade klassiska herrkläder och målgruppen var således också män. Det var faktiskt inte förrän på 1990-talet som företaget bytte namn och satsade mer på design och nya målgrupper. Man gick helt enkelt från att vara ett väldigt traditionellt klädmärke till att bli ett märke med mycket fokus på design.

Acne

Acne, eller Acne Studios som företaget egentligen heter, är grundat 1996 i Stockholm och är framförallt kända för sina jeans.  Idag, knappt 15 år efter att man öppnade sin första butik i Stockholm finns butiker runtom i hela världen.