Unika kläder

 

Det är i och med webben lättare att hitta och nå kunder för sina produkter därför är det också lättare att förverkliga sina idéer om att skapa sina egna kläder och sälja dem vidare. Designers kan med små medel starta hemma i liten skala och växa sig större och större för att tillslut kanske till och med öppna en egen butik. 

 

Att öppna egen butik med eget klädmärke och kunna leva på det är en dröm som blivit sann för en hel del idag stora designers. Det börjar med ett starkt modeintresse från tidiga år. De syr och gör om egna kläder som passar deras personliga smak. Ofta är det ett intresse från omgivningen över deras unika klädesplagg som väcker drömmar om att skapa och sälja sina designer. Sedan växer sig kundkretsen större och större och möjligheterna för butiksförsäljning blir en verklighet.

 

Ofta är det de kläddesigners med en annorlunda nisch som väcker nyfikenhet. Som Linnéa Ahlsten Lundgren och Sandra Olander med det egna klädmärket Peppermintrock, de vill att man ska känna sig glad av deras kläder och att de ska ha flera användningsområden. Till exempel så går huvan eller en spetskant att plocka utav för att ge mer variation till plagget. Eller att en kjol kan bli en tröja om den knyts på ett annat vis. De har långsamt växt sig större och har nu egen butik på Gotland. 

 

Att tänka miljömedvetet och ekologiskt är en växande trend. Josefine Yun-Ji Lim köper begagnade kläder från second hand butiker och syr om dem till egna kreationer, detta ger kläderna en längre livslängd och är gynnsamt för vår miljö. Hon säljer dem sedan vidare via sin webbutik,Yunji.se. Ekologiska kläder betyder att tyget tillverkats av återvunnet material till exempel bomull, lin, bambu, hampa, nässla eller till och med mjölkfibrer men det kan också kallas ekologiska kläder om de består utav obesprutade råvaror och helst ska tillverkningsprocessen har så liten eller ingen miljöpåverkan alls.