För att bibehålla en bra helhetsintryck är det viktigt att inte glömma bort just skorna. Det kanske kräver lite arbete att hålla dem i skick, men i slutändan är det helt klart värt det då de inte bara ser bättre ut utan även kommer att hålla längre. Här fokuserar vi specifikt på skinnskor då de ofta behöver lite mer kärlek än många andra typer.
När man kommer in kan det ofta vara värt att torka av skorna. Detta gör man bäst med en fuktig trasa. Annars arbetar man lätt in smuts i skinnet, vilket torkar ut det och gör det skört och sprött. Behöver man få bort smuts mellan skinnet och sulan gör man dock detta bäst med en tandborste.
För att sedan hålla skorna i form är det viktigt att använda skoblock av bra kvalitet. Det rätar ut sulan och sträcker ut skinnet när det torkar. Cederträ är det bästa då det inte bara suger upp fukt effektivt och doftar gott, det hjälper även att hålla borta ohyra. För att öka livslängden på skoblocken och se till att uppsugningsförmågan bibehålls är det bra att emellanåt sandpappra det.
Om skorna har blivit blöt ska man aldrig tro att ett element gör susen. Detta gör att skinnet torkar och veckar sig. Sprickor i vecken är sedan en mycket stor risk. Istället tar man och stoppar ned papper i dem tills de torkat till omkring rumstemperatur. Vet man att man kommer att behöva gå på blött underlag är det dock rekommenderat att inte använda skinnskor alls utan ta ett par skor med gummisula.
I och med att våra vägar saltas på vintern är det inte ovanligt att få saltfläckar på skorna. Nyckeln till att få bort detta är vit vinäger, gärna utspädd med lite vatten för att dämpa doften. Man häller helt enkelt detta på lite mjukt hushållspapper och torkar sedan på fläcken.
Har man lyckats hålla skorna i så pass bra skick så länge att man börjar slita ned sulan men inte vill byta kan man helt enkelt leta åt en skomakare så kan denne lägga på en ny.