Att använda peeling

En peeling är något som används ofta inom skönhetsvården, men det är inte alla som har tagit sig för att prova en. Här tittar vi lite närmare på peelingar, vad de egentligen är, varför man bör använda dem och hur man faktiskt gör detta.

 

Om vi börjar med att svara på vad en peeling är kan man kortfattat säga att det är ett sätt att ta bort döda hudceller från hudytan. Hur detta dock går till beror på vilken typ av peeling man använder. Den vanligaste formen av peeling är en kornpeeling där man masserar in en kräm som innehåller små korn i huden. Denna typ av peeling kallas även för mekanisk peeling då det mer eller mindre är en själv som gör jobbet genom att manuellt styra runt kornen så de gnuggar bort de döda hudcellerna.

 

En annan form av peeling kallas syrapeeling och innehåller precis som namnet antyder någon form av syra. Dessa kan vara allt från mild till väldigt kraftiga. De mest kraftiga är dock sådana som ska hanteras av experter och är inget som man bara plockar upp i en butik. Syrapeelingar kommer i en del olika former, som masker, peel pads, gels med mera.

 

Enzympeeling är också en vanlig variant där enzymer använd för att lossa på de döda hudcellerna genom att lösa upp bindningarna som annars håller dem kvar på hudytan. Man hittar ofta enzymer från olika frukter i dessa produkter.

 

Huden har en naturlig förmåga att exfoliera sig själv, men en peeling används som hjälp på traven. De döda hudcellerna som ligger kvar kan också få huden att se lite mer livlös och torr ut. I värsta fall kan de även täppa till huden och skapa exempelvis pormaskar.

 

Vilken typ av peeling man bör välja beror mycket på vilken hudtyp man har. En kornpeeling bör man till exempel inte använda om man har känslig hud, då är enzympeeling ett mycket bättre alternativ. Har man en tjockare och lite fetare hud är dock kornpeeling ett väldigt bra alternativ. Syrapeelingar kommer i många olika former och det är mer en fråga om att hitta en som lämpar sig hudtypen man har.

 

En peeling kan man göra oftare om man har fet eller problem hy, mellan 2-3 gånger i veckan går bra. En känslig hy bör dock inte genomgå detta mer än en gång i veckan. När man först börjar är det bättre att göra detta lite för lite istället för mycket för att inte huden ska ta skada.