Den perfekta slipsen

 

Slips är en accessoar som mannen aspirerat på i ganska hög utsträckning, men idag är det inte alls lika ovanligt att kvinnor gör anspråk på slipsen. I vissa yrkesgrupper använder både män och kvinnor slipsar. Slipsen är ett elegant attribut som främst använts i dom fina salongerna, men numera är det kutym att använda den i vilket sammanhang som helst och det tycker vi att du ska utnyttja. 

 

Modet varierar och hur man matchar slipsar till sina kläder kan vara svårt, särskilt om man inte är en van slipsanvändare. Men man ska ta fasta på det faktum att vi idag har ett väldigt individuellt tänkande som tillåter oss att kombinera stilar på vårt eget unika sätt. Grundregel är ju trots allt att vi blir finast i det vi känner oss mest bekväm i.

 

Slipsen historia innefattar dock ett ganska gediget regelverk, och det kan vara en av anledningarna till att flera av oss känner oss lite blyga när det kommer till att börja använda slips som accessoar. Dem generella rekommendationerna handlar oftast om färgkombinationer, mönster, strukturer och kontraster. Vi kan fördjupa oss lite i dessa och se vart vi hamnar i slipsdjungeln.

 

När det kommer till färger handlar det i huvudsak om att hitta en helhet som harmonierar, du kan alltså välja att kombinera precis vilka färger du vill förutsatt att helheten ger ett balanserat och välgenomtänkt intryck. Detsamma gäller i princip med mönster, var absolut inte rädd för att välja en slips eller en outfit med mönster men om du vill ge ett modemedvetet intryck ska du tänka på att kombinera delar av din outfit med något omönstrat, det kan exempelvis vara en enfärgad byxa, skjorta, kavaj eller en slips. Vet du däremot med dig att du ska på en afterwork med jobbet, ett ändamål som får betraktas som “semiformellt” kan det vara ett ypperligt tillfälle för dig att använda dig av material som har tydlig struktur, exempelvis kan du med fördel kombinera en flanell kostym med en slips i kashmir. Kontraster handlar främst om att kombinera plaggens färger och texturer på ett smakfullt sätt.

 

Det är varken olagligt eller olämpligt att tänka och klä sig utanför alla dessa stilregler, men vill du hålla dig inom dom så finns det god hjälp att hitta både i fysiska butiker och på en mängd olika sajter på internet.