Jeansens historia

Det känns som om jeans har funnits i alla tider och följt modet i alla år och på sätt och vis är det nästan så. De skapades i San Fransisco 1872 av Levi Strauss och en skräddare vid namn Jacob Davis men materialet har funnits mycket längre än så. 

Ordet Jeans kom till på grund av att dessa byxor användes av sjömän som kom från Genua. Dessa sjömän kallades jeans på amerikansk slang och ordet Denim kom från staden Nimes där tyget tillverkades ända sedan 1700- talet. Strauss och Davis utvecklade detta material med nitar och tog patent på dessa under 1873.

Jeansen som arbetskläder

Från början sydde man bruna jeans som snabbt blev populära bland arbetare som behövde slitstarkare byxor såsom, gruvarbetare, guldgrävare och cowboys. Levi Strauss & Co döpte byxorna till Levi´s och dessa blev världsledande särskilt under rock’n’rollens tid, Man började även skapa jackor, västar och skjortor av detta material och jeansen har under slutet av 1900 talet blivit mer av en modedetalj än de arbetskläder som de var från början.

De slitna favoritjeansen

Favoritjeansen har lappats otaliga gånger med allt från brodyrlappar till tygbitar tagna från andra jeans. Det har funnits alla möjliga varianter av jeansmodet. Allt från stentvättade och slimmade till utsvängda ben och riktigt slitna jeans där inslagstrådarna som är i vit denim fått skina igenom det blå tyget.